Novi Heder 2021 001 1

Nacionalna biblioteka ekskluzivno izložila rukopisnu građu i predmete Milorada Pavića

Beograd, 30. septembar 2013. godine – U okviru aktivnosti na jačanju saradnje sa najznačajnijim institucijama kulture u Srbiji, Narodna biblioteka Srbije nastavlja uspešnu saradnju sa Legatom Milorada Pavića. Nakon objavljivanja dela Kutija za pisanjeMilorada Pavića, nacionalna biblioteka izlaže dragocenu rukopisnu građu i predmete koji se čuvaju u Legatu ovog čuvenog srpskog naučnika, pisca i akademika.

Javnosti će prvi put biti predstavljena jedna od ukupne dve sveske rukopisa Hazarskog rečnika, planetarne knjige koja je promenila kanone srpske i svetske književnosti. Posetioci će imati priliku da pogledaju i probni otisak Hazarskog rečnika sa dirljivom posvetom Pavićevoj životnoj saputnici književnici Jasmini Mihajlović, dve olovke kojima je pisac potpisivao svoje knjige i pisao u svojim beležnicama, kao i njegovu lulu sa držačem koja je bila prepoznatljiv detalj piščeve pojave. Pored navedenih rukopisa i predmeta, javnosti će biti predstavljeno i prvo štampano izdanje Hazarskog rečnika  objavljeno 1984. godine  iz fonda Narodne biblioteke Srbije.

Dragoceni rukopisi i predmeti Milorada Pavića biće izloženi do 30. septembra tekuće godine u specijalnoj komori koja se nalazi u holu ispred Centralne čitaonice nacionalne biblioteke.