Novi Heder 2021 001 1

Zajednička biografija

Jasmina Mihajlović


Jasmina Mihajlović (1960) i Milorad Pavić (1929 – 2009) su srpski pisci, ali i bračno-ljubavno-književni par, sa razlikom od 31 godine. Ona se zaljubila u njega čitajući njegove knjige. Nije znala kako izgleda. Zaljubila se u Reči. Potom je diplomirala na njegovim pripovetkama u srpskoj prestonici na Filološkom fakultetu. I onda se upoznala sa njim. On je već bio proslavljeni pisac Hazarskog rečnika, svetski poznat. Osvojio je knjigama Evropu i Ameriku.

Dugo su mislili da neće moći da budu zajedno zbog razlike u godinama. Ali posle pet godina provedenih u profesionalnoj saradnji, bez ikakvog dodira, shvatili su da ne mogu jedno bez drugog i jednog dana su odlučili da odu iz svojih prethodnih života i brakova. Iznajmili su jednosobni stan u Beogradu. Pavić je imao 62 godine, Jasmina - 31. U tom trenutku je na Balkanu besneo rat.

Njegova slava je tamnila na Zapadu, a rascvetavala se u Rusiji i Južnoj Americi.

Venčali su se i živeli pomalo u Beogradu, pomalo u Parizu, odbivši da emigriraju u Francusku, što im je bilo ponuđeno. U Beogradu su imali svoje bivše porodice i oboje svoju decu iz prethodnog braka.

Putovali su besomučno diljem sveta, uprkos sankcijama koje su zavedene Srbiji tokom rata na Balkanu 90-ih prošlog veka.

Pavić je pisao svoje knjige, a Jasmina se osmelila da posle bavljenja književnom kritikom počne da piše beletristiku, iako joj je muž do tada već imao prevode svojih knjiga na 36 jezika.

Tako su zapravo pisali jedno drugom, iako živeći zajedno, velika ljubavna pisma. Priče, romane, drame. On bi joj posvećivao svoje knjige, a ona je u svojim knjigama pisala o njihovom životu. Nisu mogli jedno bez drugog ni u literaturi.

A književni stilovi su im drastično drugačiji. Pavić je bio raskošno zagledan u prošlost i večnost, Jasmina - minimalistički u savremenost i budućnost.

Umro je u 80-oj godini života i bio zaboravljen istog trenutka u svojoj zemlji i svom rodnom gradu. A svuda u svetu je bilo upravo suprotno!

Ona je nastavila da se bavi njegovim knjigama i da mu izdaje dela širom zemaljske kugle. Objavila mu je posthumno 66 naslova. Čak je osvojila i kinesko izdavaštvo.

Stara se o njegovom Legatu, ostavljenom rodnom gradu Beogradu, ali piše i dalje svoje knjige. U kojima je on još uvek glavni junak.

Paviću su Rusi, za života, podigli spomenik u Moskvi, dok mu je u centru Beograda spomenik podigao Azerbejdžan, zato što se Kaspijsko more u lokalnom azerskom jeziku zove Hazarsko more.

Milorad Pavić je za svog života napisao 50 knjiga i preveden je na 38 jezika. Jasmina Mihajlović je do sada štampala osam knjiga i prevedena je na engleski, ruski i slovenački.

Nikada neće prestati da se vole. Ovo je životno-književna priča sa srećnim krajem.

(2014)