Novi Heder 2021 001 1

Национална библиотека ексклузивно изложила рукописну грађу и предмете Милорада Павића

Београд, 30. септембар 2013. године – У оквиру активности на јачању сарадње са најзначајнијим институцијама културе у Србији, Народна библиотека Србије наставља успешну сарадњу са Легатом Милорада Павића. Након објављивања дела Кутија за писањеМилорада Павића, национална библиотека излаже драгоцену рукописну грађу и предмете који се чувају у Легату овог чувеног српског научника, писца и академика.

Јавности ће први пут бити представљена једна од укупне две свеске рукописа Хазарског речника, планетарне књиге која је променила каноне српске и светске књижевности. Посетиоци ће имати прилику да погледају и пробни отисак Хазарског речника са дирљивом посветом Павићевој животној сапутници књижевници Јасмини Михајловић, две оловке којима је писац потписивао своје књиге и писао у својим бележницама, као и његову лулу са држачем која је била препознатљив детаљ пишчеве појаве. Поред наведених рукописа и предмета, јавности ће бити представљено и прво штампано издање Хазарског речника  објављено 1984. године  из фонда Народне библиотеке Србије.

Драгоцени рукописи и предмети Милорада Павића биће изложени до 30. септембра текуће године у специјалној комори која се налази у холу испред Централне читаонице националне библиотеке.