Novi Heder 2021 001 1

LEGAT MILORADA PAVIĆA

Skupština grada Beograda je 1992. godine osnovala Legat Milorada Pavića. On je smešten u Beogradu, na Dorćolu, u domu u kojem je Pavić živeo sa svojom suprugom Jasminom Mihajlović, književnicom. Posle njegove smrti (2009), prema ugovoru i ostavinskom rešenju, staratelji nad Legatom su osim Grada, postali supruga Jasmina Mihajlović koja će u Legatu živeti do svoje smrti, i piščev sin Ivan Pavić, slikar. Potom vlasništvo preuzima Grad Beograd.

legat-jsmiljanski

Legat kao pravni pojam podrazumeva da proučavaoci dela Milorada Pavića imaju pristup kompletnoj građi koja se nalazi u stanu. Takođe, u dogovoru sa Gradom, Legat se za širu javnost otvara tokom Dana evropske baštine, koje se svake godine održavaju krajem septembra.

Godine 2015. na zgradu u kojoj se nalazi Legat otkrivena je spomen-bista Milorada Pavića, rad ruskog vajara Grigorija Potockog. Bista je replika Pavićevog spomenika koji se nalazi u Moskvi u Aleji svetskih velikana (atrijum Doma Inostrane literature).
Tokom Dana Beograda u Moskvi (2017) prikazan je video-zapis specijalno rađen za tu manifestaciju u trodimenzionalnoj tehnici: Dani Moskve - Legat Milorada Pavića

Šire o Legatu, videti na stranicama:
Pres centar Udruženja novinara Srbije
Avant Art Magazin