Novi Heder 2021 001 1

Spomen-bista Milorada Pavića

U Beogradu, u zgradi u kojoj je živeo, a gde se sada nalazi njegov Legat, otkrivena je 24. novembra 2015. spomen-bista Milorada Pavića. Bista i spomen-ploča, koju je uradio ruski vajar Grigorije Potocki, jeste replika spomenika koji se nalazi u Moskvi u Aleji svetskih velikana (atrijum Biblioteke inostrane literature), postavljenog od istog autora još za piščevog života, 2009. godine.

Otkrivanje biste

Spomen bistu su otkrili skulptor g. Grigorije Potocki, gradonačelnik Beograda g. Siniša Mali, ruski ambasador u Beogradu, njegova ekselencija g. Aleksandar Čepurin i članovi porodice Pavić, uz prisustvo čelnika Skupštine grada, Turističkih organizacija Srbije i Beograda, članova SANU, prijatelja i medija.

Video-zapis:

Maloj svečanosti ispred zgrade na Dorćolu, a potom u Legatu Milorada Pavića, prisustvovala je i gđa Jasmina Mitrović Marić, savetnica Predsednika Republike i predsednica za imenovanje spomen-obeležja u Beogradu.

Na spomen-ploči u ulici Braće Baruh piše da je obeležje urađeno još 2010. godine, povodom godišnice od smrti Milorada Pavića (30. novembar 2009). Ovom poklonu ruskog skulptora i Rusije bilo je potrebno pet godina da dođe na svoje mesto.

Opširnije:

 

 

INTERVJU JASMINE MIHAJLOVIĆ RUSKOM BBC

Povodom šeste godišnjice od smrti Milorada Pavića i povodom knjige J. Mihajlović „Na obali Hazarskog mora“ (Laguna, 2014), prevedene na azerski i gruzijski jezik, ruski BBC koji pokriva i azerbejdžanski etar, objavio je intervju pod naslovom Baku je Njujork iz 1001 noći.