Novi Heder 2021 001 1

U MOSKVI PODIGNUT SPOMENIK MILORADU PAVIĆU

2009PavicS

Srpskom piscu Miloradu Paviću otkriven je 24 juna 2009. godine spomenik u Moskvi, ispred „Biblioteke stranih jezika“. Ovo bronzano poprsje poznatog ruskog vajara Grigorija Potockog postavljeno je na zelenoj površini ispred biblioteke, gde se nalaze i spomenici drugih stranih pisaca od Dantea naovamo. Milorad Pavić, tom prilikom je rekao:

„Ja danas ne bih bio ovde da nije bilo ruskih čitalaca i mojih knjiga i mojih pozorišnih predstava na ruskom jeziku. U vreme kad još nisam bio prevođen na ruski jezik, ruski čitaoci dolazili su u moskovsku „Biblioteku stranih jezika“ i tu u originalu, ili prevodima čitali moju prozu. Tako su mi ispričali kada smo Jasmina Mihajlović, moja supruga i ja došli u Moskvu povodom jedne moje pozorišne predstave. Zato je danas ovo poprsje ovde, ispred „Biblioteke stranih jezika“ kojoj dakle, dugujem dvostruku zahvalnost.

Spomenik je ovde zbog mojih knjiga, a njih su na ruskom jeziku izdavali mnogi, pa ovde hoću da ih pomenem i da zahvalim časopisu „Inostrana literatura“, obnovljenom časopisu „Jasna poljana“ koji izdaje Tolstojev muzej u Jasnoj poljani, izdavačkim kućama „Amfora“, „Azbuka“ i „Zebra 7″, kao i ruskim pozorištima od Moskve do Sibira koja su igrala i još igraju moje interaktivne drame. To su : Moskovski hudožestveni teatar Čehova u Moskvi, LENSOV u Petrogradu, pozorišta u Voronježu i Prokopjevsku. Hvala i rediteljima mojih komada, kao i glumcima i izdavačima koji su na CD „Audioknjige“ snimili neke moje romane. Bez mojih sjajnih prevodilaca gospođe Larise Saveljeve i gospođe Natalije Vagapove moje proze i mojih drama na ruskom ne bi bilo. Najzad, ali na poseban način dugujem zahvalnost ruskim novinama i časopisima, ruskom internetu, televiziji i radiju, ruskim slavistima i književnim, odnosno pozorišnim kritičarima koji su moja dela prihvatali sa velikom pažnjom.

Zahvaljujući čuvenom ruskom skulptoru Grigoriju Potockom, koji je sa suprugom došao pre nekoliko godina u Beograd i tu uradio moj portret, koji je sada pred vama, mogu da kažem da sam za života dobio više no što mnogi ni posle smrti ne dobijaju. Hvala vam svima.“

www.svoboda.org
www.intomoscow.ru
www.youtube.com