Novi Heder 2021 001 1

Milorad Pavić i Jasmina Mihajlović u Gruziji i Azerbejdžanu

 JASMINA MIHAJLOVIĆ KAO POČASNI GOST OTVORILA 17. MEĐUNARODNI SAJAM KNjIGA U TBILISIJU

segment 1.1

 

Krajem maja Jasmina Mihajlović je pet dana boravila u glavnom gradu Gruzije – Tbilisiju, na poziv izdavačke kuće „Intelekti“ koji je u okviru projekta Pavić na gruzijskom objavila ukupno sedam knjiga, pre svega reizdanja knjiga Milorada Pavića, kao i knjigu Mihajlovićeve, Na obali Hazarskog mora. Objavljeni su romani: Hazarski rečnik, Unikat, Drugo telo, Predeo slikan čajem, Poslednja ljubav u Carigradu, Sedam smrtnih grehova, a očekuje se uskoro i izlazak Unutrašnje strane vetra i Kratke istorije Beograda. U ovom izdavačkom poduhvatu je učestvovalo trinaestoro ljudi – prevodioci, urednici, dizajneri. Glavni urednik projekta Pavić na gruzijskom je poznati gruzijski pisac i dobitnik mnogih nagrada, Zviad Kvaratshelia.

Gruzija azerbejdzan 001

Tokom cele posete Jasminu Mihajlović su neprekidno pratili fotografi i novinari, kao i urednica Gvantsa Jobava, kako bi se od posete napravila emisija i knjiga posvećena boravku ova dva pisca, Jasmine Mihajlović i Milorada Pavića - posthumno.

Mihajlovićeva je posetila izdavačku kuću „Intelekti“, razgovaravši sa celim kolegijumom o književnom stvaralaštvu ova dva pisca. Dok je četvorominutni prilog za nacionalni TV dnevnik snimljen ispred manastira van Tbilisija, koji se uzdiže iznad nekadašnje prestonice Gruzije, grada Mtskheta.

Gruzija azerbejdzan 002Književno veče posvećeno delu  Jasmine Mihajlović Na obali Hazarskog mora održano je u teatru posvećenom filmu i glumcima (Tumanishvili Film Actors Theatre), gde je izveden i koncert Mihajlovićevoj u čast, sa pijanistkinjom Ketevan Chkhartishvili.

Gruzija azerbejdzan 003

S obzirom da je poseta planirana tokom otvaranja 17. Međunarodnog sajma knjiga u Tbilisiju, počasnom gostu, Jasmini Mihajlović, je pripala čast da otvori Sajam knjiga, zajedno sa Gradonačelnikom Tbilisija i Ministarkom za kulturu Gruzije. Halom je dominirao bilbord sa slikom književng para Pavić – Mihajlović. Potom je Jasmina na štandu „Intelektija“ potpisivala svoje i Pavićeve knjige, koje imaju kultni status u Gruziji.

Gruzija azerbejdzan 004

Prilikom književne večeri održane u Kući pisaca Gruzije, prelepoj palati sa vrtom, Jasmina Mihajlović je govorila o književnom stvaralaštvu i životu M. Pavića, a veče je pratio dokumentarni film o ovom srpskom piscu.

 

Jasmina Mihajlović je potom posetila i prestonicu Azerbejdžana, Baku, gde se i odigrava znatan deo njene knjige Na obali Hazarskog mora i čijim je prevedom zapravo započela internacionalna karijera ove knjige, koja će do kraja godine biti prevedena na ruski, a iduće godine na kineski, pri čemu je Mihajlovićeva već dobila zvanični poziv za promociju na Sajmu knjiga u Šangaju, oktobra 2016.

U Bakuu je Jasmina Mihajlović u zvaničnoj poseti Srpskoj ambasadi obavestila ambasadora Srbije, g. Nebojšu Rodića o poseti Gruziji, prijateljskoj zemlji i Srbije i Azerbejdžana.

http://www.baku.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1433312953&ucat=106&template=HeadlinesCir_thread

jasminaambasada