Novi Heder 2021 001 1

2021

113397

Legat Milorada Pavića se poverava na čuvanje Biblioteci grada Beograda; intervju o Legatu

Milorad Pavić je još 1992. godine zaveštao svoj Legat Gradu Beogradu. Od 2019. je rađeno na reviziji Ugovora iz 1992, jer je vreme pokazalo da je potrebno institucionalno i opera Pročitajte ceo članak..

111634

Hazarski rečnik na ruskom u Srbiji, gostovanje baleta u Moskvi, Jasmina Mihajlović na "Sputniku"

Izdavačka kuća"Dereta" je u svojoj ediciji srpskih romana na stranim jezicima objavila rusku verziju Hazarskog rečnika, u izvrsnom prevodu Larise Saveljeve, koja je prevela gotovo ... Pročitajte ceo članak..

100906

UNIKAT MILORADA PAVIĆA PRVI PUT NA FRANCUSKOM JEZIKU

Pavićev Unikat pojavio se ove 2021. godine prvi put na francuskom jeziku, tačno pred piščev rođendan, 15. oktobra. Roman, koji je objavila Dereta još 2004. godine, sada je u pre Pročitajte ceo članak..

98897

KNJIŽEVNA MAPA SVETA, BALET "HAZARSKI REČNIK" U ESKORIJALU, INTERVJU MIHAJLOVIĆEVE NA SRPSKOM I ENGLESKOM, DANI EVROPSKE BAŠTINE..

Mapa prevođenih pisaca na svetu. Srbiju predstavlja "Hazarski rečnik" Milorada Pavića. Izvor: https://preply.com/en/d/most-translated-books--lp ... Pročitajte ceo članak..

84496

ANDRIĆ, PAVIĆ I KIŠ U JAPANSKOJ ANTOLOGIJI

東欧怪談集 Japanski izdavač  Kawade Shobo Sinsha objavio je u "Istočnoevropskoj antologiji mističniih priča" tekstove Andrića, Pavića i Kiša. Andrić je predstavljen pričom "Žena... Pročitajte ceo članak..

79425

ZAUVEK I DAN VIŠE U NOVOM SADU

Predstava "Zauvek i dan više" po istoimenoj drami Milorada Pavića, subota 3 . jul 2021, 19 sati, u Kulturnom centru Svilara u Novom Sadu Ovaj komad je do sada igran u Voronježu, Pročitajte ceo članak..

73026

SLOBODAN VLADUŠIĆ: MEGALOPOLIS – Pavić i dobra država

Kako je od autora Hazarskog rečnika i – verovatno – budućeg nobelovca, Milorad Pavić postao, na Zapadu, samo odvratni „srpski nacionalista“, i tako karijeru zamenio sudbinom, odn Pročitajte ceo članak..

74834

Dokumentarni film "Kutija za pisanje"

Na 67-68. Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, prikazano je u Velikoj sali Doma omladine ostvarenje Matije Miljević - Rajšić, "Pavićeva kutija za pisanje". „Pavićeva... Pročitajte ceo članak..

67945

"KUTIJA ZA PISANjE" NA FRANCUSKOM, "KONjI SVETOGA MARKA" NA SRPSKOM

Pariski izdavač "Atila" (Le Nouvel Attila) objavio je prvi put Pavićev roman Kutija za pisanje na francuskom jeziku, u prevodu Marije Bežanovske. Da podsetimo, isti izdavač je ob Pročitajte ceo članak..

Rezultati 1 - 9 od 9