Novi Heder 2021 001 1

NOVOSTI / AKTUELNO

1990

Životna priča Jasmine Mihajlović

Rođena sam u Nišu 1960. Tata je bio lekar, internista, specijalista za leukemiju, mama profesor, inženjer, bavila se visokom strujom i u školskoj laboratoriji puštala je meni i mlađoj sestri Tesline m... Pročitajte ceo članak..

19427

NOVE KNJIGE U RUMUNIJI, KINI I FRANCUSKOJ

U Rumuniji je u prevodu Marijane Štefanesku (Mariana Stefanescu) izašla Pavićeva knjiga „Pozorište od hartije“ (Teatru de hartie). Izdavač je Korint (Corint). Ova knjiga Milorada Pavića spada među po... Pročitajte ceo članak..

19466

PAVIĆ U NARODNOJ BIBLIOTECI U ĆIĆEVCU

U Narodnoj biblioteci u Ćićevcu je povodom izložbe „Pavić od Š do A“, čiji je autor tim Biblioteke grada Beograda, održano književno veče sa Jasminom Mihajlović, književnicom i starateljkom nad „Leg Pročitajte ceo članak..

22476

Uspeh žene: Jasmina Mihajlović (intervju)

fotografije Milorad Pavić, izvor www.khazars.com Upoznala sam je na jednoj kulturnoj manifestaciji, kada sam otišla da vidim Pavićev Legat. Moja želja da vidim mesto gde je on živeo sa njom i ona sa ... Pročitajte ceo članak..

26594

PAVIĆEVA POSLEDNJA KNJIGA „VEŠTAČKI MLADEŽ“ PONOVO MEĐU ČITAOCIMA

Knjiga „Veštački mladež“ poslednje napisano i publikovano delo Milorada Pavića iz 2009, ponovo je među čitaocima. Izdavač Sumatra je štampao knjigu sa Pogovorom Mine Đurić. Pre toga je pod naslovo... Pročitajte ceo članak..

36331

Intervju sa Jasminom Mihajlović: Pavić, ja i naš androgin

portal Praktika, 20. 12. 2022. Jasminu Mihajlović ne možemo kratko predstaviti. Autorka više bestseler romana, putopisa; prevođena u inostranstvu, čitana u Srbiji; predstavnica jednog ženskog, flui... Pročitajte ceo članak..

48564

NOVE KNJIGE MILORADA PAVIĆA NA SRPSKOM

Tokom 2022. godine, osim prevoda na španski, mađarski, kineski i ruski, obnovljena su mnoga izdanja Milorada Pavića na srpskom. Ukupno devet naslova! Pre svega, Vulkan je štampao kapitalno jednotomno ... Pročitajte ceo članak..

51459

NOVO IZDANJE HAZARSKOG REČNIKA U KINI

U Šangaju je izašlo novo izdanje Hazarskog rečnika  Milorada Pavića. To je četvrto izdanje ovog romana na kineskom jeziku. Kao i obično, izdavačka kuća Šangaj translejšns pablišing haus (Shang Pročitajte ceo članak..

101217

PAVIĆEVE PRIČE I PESME

  U izdanju „Vulkana“ pojavilo se kapitalna izdanje Milorada Pavića – Sve priče. Predgovor pod naslovom  Uz jedva čujno šuštanje  napisao je Goran Petrović. Knjiga ima preko 700 st Pročitajte ceo članak..

98750

PAVIĆEVE PRIČE NA ŠPANSKOM, JAPANSKOM I SRPSKOM

Dugogodišnji špansko-meksički izdavač Milorada Pavića Sextopiso objavio je izbor od dvadeset pet priča pod naslovom "Otrovna ogledala". Predgovor je na predlog izdavača napisao naš Goran Petrović. K Pročitajte ceo članak..

105327

Legat Milorada Pavića se poverava na čuvanje Biblioteci grada Beograda; intervju o Legatu

U velikom poslu popisivanja zaostavštine su učestvovali Biblioteka grada Beograda, Arhiv grada Beograda, Muzej grada Beograda, Sekretarijat za kulturu na čelu sa sekretarom za kulturu Ivanom Karlom i ... Pročitajte ceo članak..

104383

Hazarski rečnik na ruskom u Srbiji, gostovanje baleta u Moskvi, Jasmina Mihajlović na "Sputniku"

* U Moskvi je tokom novembra meseca 2021, na Čehov festivalu, tri večeri zaredom izveden balet "Hazarski rečnik - Lovci na snove" Narodnog pozorišta u Beogradu.   Ruski mediji su sa velikim in Pročitajte ceo članak..

94282

UNIKAT MILORADA PAVIĆA PRVI PUT NA FRANCUSKOM JEZIKU

Knjiga je dugo pripremana kako bi bila ekskluzivna u svakom pogledu. Da podsetimo: Unikat je delta roman.Ima stotinu različitih završetaka i čitalac može izabrati jedan, više, ili svih 100 krajeva.Izd... Pročitajte ceo članak..

92844

KNJIŽEVNA MAPA SVETA, BALET "HAZARSKI REČNIK" U ESKORIJALU, INTERVJU MIHAJLOVIĆEVE NA SRPSKOM I ENGLESKOM, DANI EVROPSKE BAŠTINE..

HAZARSKI REČNIK" U ČUVENOM ESKORIJALU: Ansambl Narodnog pozorišta gostuje sa baletskom predstavom na festivalu u Madridu BALETSKA predstava "Hazarski rečnik - Lovci na snove" u izvođenju Narodnog poz... Pročitajte ceo članak..

80266

ANDRIĆ, PAVIĆ I KIŠ U JAPANSKOJ ANTOLOGIJI

東欧怪談集 Japanski izdavač  Kawade Shobo Sinsha objavio je u "Istočnoevropskoj antologiji mističniih priča" tekstove Andrića, Pavića i Kiša. Andrić je predstavljen pričom "Žena od slonove kosti" P... Pročitajte ceo članak..

75928

ZAUVEK I DAN VIŠE U NOVOM SADU

Predstava "Zauvek i dan više" po istoimenoj drami Milorada Pavića, subota 3 . jul 2021, 19 sati, u Kulturnom centru Svilara u Novom Sadu Ovaj komad je do sada igran u Voronježu, Moskvi (MHAT), Bitol Pročitajte ceo članak..

69706

SLOBODAN VLADUŠIĆ: MEGALOPOLIS – Pavić i dobra država

Pavić i dobra država Već neko vreme se pitam da li je PavićevHazarski rečnik (1984) živa ili mrtva knjiga. Pogled na elektronski katalog Narodne biblioteke Srbije kaže mi da se i dalje, svake godine,... Pročitajte ceo članak..

70775

Dokumentarni film "Kutija za pisanje"

Na 67-68. Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, prikazano je u Velikoj sali Doma omladine ostvarenje Matije Miljević - Rajšić, "Pavićeva kutija za pisanje". „Pavićeva kutija za pisanje“ ... Pročitajte ceo članak..

64427

"KUTIJA ZA PISANjE" NA FRANCUSKOM, "KONjI SVETOGA MARKA" NA SRPSKOM

* Šabački izdavač "Sumatra" je obnovio kultno izdanje zbirke priča Milorada Pavića Konji svetoga Marka. Prvo publikovanje ovog naslova je bilo davne 1976. Za ovo izdanje propratni tekst je napisal Pročitajte ceo članak..


64681

REIZDANjE "HAZARSKOG REČNIKA" NA ITALIJANSKOM

Prevoditeljka knjige je Alisa Parmeđani (Alice Parmeggiani). Prvo izdanje Rečnika u Italiji bilo je još davne 1988. U Italiji su ranije prevedeni, takođe, Pavićevi romani Unutrašnja strana vetra i Pre... Pročitajte ceo članak..

62548

59918

MILORAD PAVIĆ U PARCOLAB

Knjiga M.Pavića "Kutija za pisanje"nalazi se u trojezičnom paralelnom korpusu evropskog projekta ParCOLab, čije je sedište u Francuskoj, Sajt je namenjen lingvistima, prevodiocima, studentima… Tekstov... Pročitajte ceo članak..

58419

NOVA KNJIGA JASMINE MIHAJLOVIĆ

Jasmina Mihajlović se u "Dosadnoj knjizi" okrenula humoru, tananom hororu, zabavnoj esejistici. Njena "Svaštara" kako glasi podnaslov-žanr knjige, jeste rezime svega čime se autorka bavila u svojim pr... Pročitajte ceo članak..

56876

PRVO SRPSKO ILUSTROVANO IZDANjE HAZARSKOG REČNIKA

 Prethodno ilustrovano izdanje od strane istog ilustratora, objavila je, ali na engleskom izdavačka kuća"Dereta", 2017. godine. Detaljnije videti na ovom linku. * Nacionalna televizija Azerbejd Pročitajte ceo članak..

56472

TRIBINA O PAVIĆU U PARIZU

O Pavićevom delu ovim povodom govorili su Jasmina Mihajlović, Jasmina Ninkov (direktorka Biblioteke grada), autorke izložbe Vladislava Ivković i Isidora Injac, a o filmu autorka Marija Miljević. Kn Pročitajte ceo članak..

54157

EMISIJA O PAVIĆU, TRIBINA, PREDAVAJjE...

Najavu za emisiju možete videti ovde: U Novom Sadu, na Filozofskom fakultetu, gde je Pavić predavao i jedno vreme bio dekan, organizovan je 30. novembra razgovor "Pavićeva istorija sveta". Govorili s... Pročitajte ceo članak..

52464

PREDSTAVLЈEN ZBORNIK "PISCI PAVIĆU"

Priređivač se odlučio da sabere eseje o Pavićevom stvaralaštvu, čiji su autori isključivo pisci: Vladimir Pištalo, Milisav Savić, Raša Livada, Jovica Aćin, Radovan Beli Marković, Milenko Pajić, Ivan N... Pročitajte ceo članak..

52573

MILORAD PAVIĆ - STANOVNIK SVETSKE KNjIŽEVNOSTI

Na promociju u Novom Sadu o zborniku su govorili: Jasmina Mihajlović, Jovan Delić, Marko Nedić i Ivan Negrišorac (Dragan Stanić), Ceo tok promocije možete videti ovde: O promociji možete pročitati... Pročitajte ceo članak..

48686

PREMIJERA DRAME "KREVET ZA TROJE" MILORADA PAVIĆA - PRVI PUT U SRBIJI

Ovaj komad se do sada nije igrao na pozorišnoj sceni Srbije, mada je istoimena radio-drama izvedena u režiji Vladimira B. Popovića, 2012. na Radio - Beogradu 2. Kroz Pavićev tekst, autorski tim pozor... Pročitajte ceo članak..

Rezultati 1 - 30 od 152