Novi Heder 2021 001 1

Prikazi knjiga

"DOSADNA KNJIGA"

"DOSADNA KNJIGA" JE LAVIRINT MODERNOG I DREVNOG

Dosadna-knjiga-01-09-2020-001

Dosadna knjiga, Svaštara - Beograd, Dereta, 2019, 2020.

Jasmina Mihajlović se u "Dosadnoj knjizi" okrenula humoru, tananom hororu, zabavnoj esejistici. Njena"Svaštara" kako glasi podnaslov-žanr knjige, jeste rezime svega čime se autorka bavila u svojim prethodnim knjigama: putopisi, ljubavne priče, praćenje fenomena modernog sveta i prepletaja sa drevnim...

Uzbudljiva, intrigantna, na momente bolna, na momente i oštra. I duboko proživljena. Od društveno-sociološkog paradoksa, do intimno-lirskog obraćanja.

Više pročitajte ovde:

NA OBALI HAZARSKOG MORA

 1. On the Shores of the Khazar Sea - Amazon.com, Kindle Store, March 10, 2014.
 2. Na obali Hazarskog mora - Laguna, 18. mart, 2014.
 3. Xəzər dənizinin sahillərində (Na obali Hazarskog mora) – Centar za prevodilaštvo pri Vladi Republike Azerbejdžan , Baku, 2015.
 4. Xəzər dənizinin sahillərində (Na obali Hazarskog mora, digitalno izdanje) – Centar za prevodilaštvo pri Vladi Republike Azerbejdžan, Baku, 2015.
 5. ხაზართა ზღვის ნაპირებზე (Na obali Hazarskog mora) - Intelekti, Tbilisi, 2015.
 6. На берегах Хазарского моря (Na obali Hazarskog mora) - Centrpoligraf, Moskva, 2017.
 7. 爱情故事的两个版 - Ljubavni roman u dve priče (original: Na obali Hazarskog mora), Šangaj, Džeđing, 2018.
 8. На березі Хозарського моря (Na obali Hazarskog mora),Харкiв, Фолиiо, 2020

Pred čitaocima je neobična autobiografska proza. Odevena u putopis po egzotičnom Azerbejdžanu i u niz privatno-javnih sećanja, ona govori o ljubavi dvoje srpskih pisaca koje ni smrt nije mogla rastaviti.

Pisana pitko, ponekad jetko, često setno, knjiga Jasmine MihajlovićNa obali Hazarskog mora upoznaće čitaoca kako izgleda Evrosong u Evroaziji, zašto se u Azerbejdžanu Kaspijsko more zove Hazarsko i kakvi su se čudesni događaji odigravali na granici dva kontinenta.

Četiri prozne celine koje čine ovu knjigu priredila je Jasmina Mihajlović, držeći se maštovitih, originalnih i neobičnih književnih igrarija Milorada Pavića, i vešto preplićući dva različita prozna rukopisa, svoj i Pavićev, u skladan kolaž i iznenađujuće pitku i svežu celinu.

„Hazarsko more nije nalik drugim zemaljskim morima i okeanima: ono je nalik moru snova, još više moru satkanom od Druge Stvarnosti, a najviše onom što uistinu jeste – MORU LJUBAVI. U takvim (i virtuelnim i realnim!) vremensko-prostornim koordinatama kreće se koautorski par ove knjige, koji predstavlja i njene glavne junake: tu Jasmina Mihajlović i Milorad Pavić nalaze svoj večni dom, jer i sama Ljubav se večno otelovljuje u Reči…“

Prof. dr Sava Damjanov

Prikaz Ane Atanasković pročitajte ovde

PUTNA KOLEKCIJA

986 2008 Alnari Putna kolekcija

 1. Putna kolekcija – Beograd, Alnari, 2008.
 2. Putna kolekcija - Amazon.com, Kindle Store, 2014.

Putnu kolekciju čini niz uzbudljivih putopisnih priča koje se odvijaju na prostorima Rusije, Vojvodine, Grčke, Egipta, Tunisa i Kotora.
Ako želite da saznate šta se dešava sa porodicom Tolstoj, kako izgleda zemljotres na Santoriniju, kakve sve tajne kriju kotorske zidine a kakve egipatske piramide, prošetajte ovom knjigom. Od autorke Pariskog poljupca, čekaju vas nova iznenađenja!

PARISKI POLJUBAC

pariski poljubac 001

 1. Pariski poljubac . Roman – Novi Sad, Ljubitelji knjige, 2007(2).
 2. Парижский поцелуй– Sankt Petersburg, Azbuka, 2007.
 3. Pariski poljubac – Beograd, Zavod za udžbenike, 2010.
 4. The Paris Kiss - Amazon.com, Kindle Store, 2011.
 5. Pariski poljubac (巴黎之吻), Šangaj, Džeđing, 2018.

Pariski poljubac je specifičan avanturističko-putopisni roman. Dešava se tokom četiri dana u Parizu. Istovremeno je to zabavan metafizičko-filozofsko-ezoterijski roman koji se može čitati kao priručnik o preživljavanju u najnovijoj eri u koju smo zakoračili. To je knjiga o tome kako prevazići stres, kako kupiti čizmice u Parizu, kako će izgledati budućnost, šta će biti sa hrišćanstvom i drugim religijama, koji su dobri kafići u Parizu, kako se Beograd vidi iz Pariza, a kako Pariz iz Beograda.

Osim što je realno vreme događanja smešteno u četiri dana, Pariski poljubac govori o trenutku u kojem se nalazimo svi mi, celo čovečanstvo. Reč je o razmeđi nove ere sa najnovijom erom. Ili o raskrsnici gde se iz analogne epohe prelazi u digitalnu. Zato on priča i priču o ljubavi, samoći, strahu, globalnim klimatskim promenama, prirodi kao najvećem luksuzu, o Parizu kao gradu koji krije ulaz u onostrano, o muško-ženskim odnosima i o novoj eposi ženskog božanskog. Pariski poljubac traži i nalazi novog mesiju za kojim čezne treći milenijum.

Ovaj detektivsko-alhemijski roman s elementima naučne fantastike i dešifrovanjima urbanih gradskih šifara pokušava preko prošlosti da sagleda budućnost. On, između ostalog govori o Monalizinom kodu, megastorovima, velikim modnim brendovima, o besmrtnosti i o tome da li brzina produžava život ili ga poništava. U svakom slučaju reč je o trokrilnom romanu većeg obima u koji je stalo mnogo što šta, pa i uzbuđenje čitaoca da vidi kraj inicijacijske potrage koja je prerušena u kupovinu tri para čizama. Pariski poljubac je ultralaki roman sa gabaritnim temama.

U Rusiji se prevod romana pojavio za moskovski Sajam knjiga, krajem novembra 2007. Nekonvencionalna oprema knjige delo je novosadskog dizajnera Jovan Trkulje, čiji su radovi u Americi proglašeni za „The Best Design from Europe“.

LJUBAV SA REČNIKOM NEPOZNATOG

991 2006 LjKnjige Ljubav sa recnikom3

 1. Ljubav sa rečnikom nepoznatog – Novi Sad, Ljubitelji knjige, 2006, 2007(2).

„Ljubav sa rečnikom nepoznatog Jasmine Mihajlović nije samo knjiga eseja o ljubavi. To je i zbirka recepata za kvalitetniji, ispunjeniji i srećniji emotivni život; priručnik o pravu na emocije; korak – po – korak za prevladavanje straha od ljubavi; bukvar pojmova koji čine temelj ljubavi; uradi sama za oslobađanje od krivice; enciklopedija različitih vrsta ljubavi, emocionalni know how… Ukratko, Ljubav sa rečnikom nepoznatog je mala ženska biblija nove osećajnosti. Jasmina Mihajlović u njoj govori – otvoreno, iz ženskog ugla – o onome o čemu se obično ne govori javno, a još ređe piše. Pronašla je prave reči da kaže ono o čemu se najradije ćuti.“

prof. dr Neda Todorović

LJUBAV BEZ TAJNI

993 2005 Dereta Ljubav bez tajni

 

 1. Ljubav bez tajni – Beograd, Dereta, 2005.

Jasmina Mihajlović u knjizi Ljubav bez tajni, ljubav sagledava kao krucijalnu činjenicu u životu svakog pisca i svakog čitaoca, ali i kao istovremeno i najjavniji i najtajniji fenomen ljudskog života, insistirajući da postoje mnoge ljubavi, a da je najlepša i najveća, upravo ona ljubav u kojoj se čitalac ove knjige nalazi – sada. „Naša i svetska ljubavna stvarnost i sutrašnjica“ kao da je i moto dela Ljubav bez tajni, u kome autorka progovara i o tome kako „ljubav bez tajni ne postoji“, o XXI veku kao vremenu kada je ukinut višak žrtvovanja, baš kao i o velikim, malim i srednjim ljubavima, izbegavanju ljubavi, ljubavnim pismima, moćnom i nedodirljivom dvopolnom Bogu, ikonama u životnom spomenaru, prijateljicama kao idealnim ljubavnicima, fenomenima ljubavne prevare, rodoljublju i dobro dizajniranoj prirodi…

Delo Ljubav bez tajni Jasmine Mihajlović kao da je napisano u skladu sa krilaticom Erazma Roterdamskog: „Život je gozba – ili pij, ili idi“, a duhovitost, mudrost i beskompromisna pozitivna energija u vremenu kojim vladaju negacija i depresivnost, najavljuju da je Ljubav bez tajni knjiga o kojoj će se tek pisati i govoriti. Ne reče li ono Džon Lenon: „All you need is love“.

Sanja Domazet, Danas

Knjiga Ljubav bez tajni se prema izveštajima lista „Bestseler“ našla na 9. mestu godišnje top liste publicistike za 2006. godinu, sa 14 nedelja na listi najčitanijih knjiga.

PUTNI ALBUM

994 2004 Dereta Putni album3

 1. Putni album – Beograd, Dereta, 2004, 2005, 2006.
 2. Dete sunčeve barke - (original: Putni album) (太阳船上的孩子) Šangaj, Džeđing, 2018.

Kada na put, umesto prtljaga, ponesete intelektualnu i duhovnu radoznalost, onda će vam i album sa tog puta biti autobiografska, dnevnička i epistolarna beleška. Mali eseji, pisma prijateljima, zabeleške i originalni komentari čine ovu knjigu vodičem za neobične turiste, za sve one koji žele da zaplove emocijama, nasleđem vekova, prijateljstvom i mistikom predela koji su pružaju daleko izvan naših pogleda.

PUTNI ALBUM je i knjiga priča i roman u pričama i antropološki esej i privatna ispovest i putopis… Čita se kao uzbudljiv triler. Ima dramatiku, napetost, uznemirujuća otkrića, intimno a netrivijalno razotkrivanje braka dva pisca, Milorada Pavića i Jasmine Mihajlović. PUTNI ALBUM je nešto kao ljubavni putopis sa mnogo slojeva koji se može popiti kao čaša izvorske vode, ali i kao čaša skupocenog šampanjca.

PUTNI ALBUM je dobitnik nagrade „Deretina knjiga godine“. Časopis NIN ju je u uvrstio u deset najboljih proznih knjiga za 2004. godinu. Ova knjiga se devet meseci neprekidno nalazila na prvih deset mesta bestseler liste u Deretinoj knjižari.

Izvodi iz kritika o Putnom albumu

„Putni album je, dakle, knjiga samoraskrivajućeg “ženskog pisma” koje se pretežno ne zaklanja iza (post)feminističkih slogana ali i ne zazire od prikazivanja i potkazivanja stereotipa koji se tiču seksualnih, poetičkih ili kulturoloških predubeđenja; sve vreme slikajući senku svekolikog muškog sveta u privatnoj i javnoj sferi, ona zapravo na dovitljivo posredan način izlazi iz njenog domašaja… duhovito tematizujući problematiku “ženskog pisma” i kulturnog identiteta u okvirima dobrim delom oveštalih predstava, opisujući svoje unutrašnje krugove između patosa i ironije, naglašenog sentimenta i diskretnog humora, između uvažavanja tradicije i iskušavanja rekvizita postmodernizma, Putni album preporučuje se, dakle, kao lektira u isti mah dovoljno zanimljiva i dovoljno izazovna i ženskoj i muškoj publici spremnoj da u čitanje uloži ponešto od vlastite radoznalosti i zapitanosti.“

Tihomir Brajović, NIN

„Sve radije i sve češće čitam romane koji se „ozbiljno trude“ da to ne budu. Na primer, Putni album Jasmine Mihajlović… Opojna, a žanrovski neodrediva knjiga.“

Radovan Beli Marković, NIN i Evropa

U ovogodišnjoj izdavačkoj produkciji "Privatna kolekcija" Jasmine Mihajlović je najuzbudljivija i najsofisticiranija knjiga u kojoj autorka spretno, igrajući se, prelazi iz jednog dokumentarističkog nivoa u poovsku (E. A. Po) jezu i dinamiku.

Isidora Bjelica

"Privatna kolekcija" Jasmine Mihajlović uzbudljivo je štivo, kao što su uvek uzbudljivi palimpsesti, pleni svojim delikatnim ispovednim tonom koji čitaoca uvodi pravo u magiju priče, tamo gde se sjedinjuju i izjednačavaju literatura i stvarnost. U "Privatnoj kolekciji" Jasmina Mihajlović nam donosi pulsaciju moderne Evrope, ukuse vazda uzbudljivog i epikurejskog Pariza, priče o sudbinama gradova, građevina, ljudi... "Privatna kolekcija" je decentno i moderno prozno štivo, koje je, zapravo, ljupka mešavina putopisne, detektivske i urbane građe, sa jakim aromatom ljubavi, strasti, užasa i straha, koji sačinjavaju ljudski život.

Sanja Domazet, "Danas"

"Privatna kolekcija" pomalo podseća i na magičnu kocku, jer se može pratiti u nekoliko linija koje se međusobno dodiruju ili ukrštaju. Može se čitati kao dnevnik, zbirka putopisa, vodič kroz svetske muzeje ili mala kolekcija ženskog urbanog hedonizma. U knjizi "Privatna kolekcija" pratimo uzbudljiva, neretko i dramatična putovanja, unapred i unazad kroz vreme. Otići ćemo tako u Kotor, Bečej, Čelarevo, na ostrvo Santorini i zatim u Pariz, Moskvu, Jasnu Poljanu, Ženevu, Monte Karlo i mnoge gradove Francuske, završavajuci putovanje u Beogradu - gradu pod bombama. U "Privatnoj kolekciji" otkrićemo kako se vreme prošlo i mitovi prelamaju kroz doba Interneta povezujući na čudan način porodice Dunđerski, Tripkovič, Cituras, Tolstoj i Pavić-Mihajlović.

Suzana Polić-Radovanović, "Bazar"

"Privatna kolekcija" jedna je od onih knjiga koje se ne prepričavaju. U njoj pulsiraju stvarnost i snovi, isprepletani da ih je lako pomešati, a kada se nit i pronađe, redovi se natope takvim naslagama tajnovitosti da se naprosto gutaju, ne bi li se nazreo rasplet.

Dragana Bukumirović, "Politika"

Knjigu valja pročitati jer je vođena rukom ljubavi.

Dušica Milanović, "Politika"

LJUBAVNI ROMAN U DVE PRIČE

996 2004 Cigoja Ljubavni roman u dve price22

 1. Ljubavni roman u dve priče (sa Miloradom Pavićem) – Beograd, Čigoja, 2004.
 2. Ljubezenski roman v dveh zgodbah – /prevela Nives Vidić/ Nova Gorica, „Ma-no“, 2006.

Jasminina virtualna zadužbina i Miloradov tuniski beli kavez u vidu podele spojili su se u jedinstven ljubavni roman. Ljubavna priča je u Beogradu u jednoj od starih kuća u ulici Kraljevića Marka na Savamali. Dve ljubavi, dva rukopisa, prepliću se u zanimljivu priču – istinsku ljubavnu romansu.

PRIVATNA KOLEKCIJA

995 2004 Dereta Privatna-Kolekcija

 

 1. Privatna kolekcija – Beograd, Dereta, 2000, 2001, 2004, 2005.

Zamislite šta sve možete da nađete u privatnoj kolekciji jednog pisca, u tajnim pregradama njegovog pamćenja u egzotičnim tminama njegove inspiracije. Jasmina Mihajlović je pisac koji čitaoca vodi sopstvenim opsesivnim stazama. Mistikom vlastite zapitanosti nad zatamnjenim mestima bivših života i smrti, Privatna kolekcija nosi neke drugačije slike i poglede koji, u rukopisu Jasmine Mihajlović dobijaju alhemijske obrise večnih priča.

To je niz uzbudljivih putopisnih priča koje, osim neobično doživljenih mesta i predela naše zemlje i Evrope, slikaju autorkin život sa njenim mužem, piscem Miloradom Pavićem. Njene priče pored detektivskog zapleta, elemenata horora i fantastike, obiluju lucidnim, modernim, urbano ženskim zapažanjima različitih fenomena poslednje decenije XX veka. U knjizi "Privatna kolekcija" čitalac će naći dnevničku, epistolarnu, ispovednu i putopisnu prozu. Knjiga J. Mihajlović zapravo sadrži autorkinu privatnu zbirku: neobičnih mesta u vremenu i prostoru, volšebnih zbitija, nameštaja, porodica, kuća... Opraštajući se ovim pričama od dvadesetog stoleća, Jasmina Mihajlović je u njenu opremu unela elemente secesije u vidu grafičke opreme iz pera umetnika s početka veka, Dragutina Inkiostrija.

DVE KOTORSKE PRIČE

Kotorske price2222

 1. Dve kotorske priče , Dereta,1998, 2005.
 2. Dve kotorske priče (sa M. Pavićem) - Amazon.com, Kindle Store, 2014.
 3. Dve kotorske priče, e-book, Jasmina Mihajlović i Milorad Pavić, 2015, DOO Media Art Content

Grad Kotor, mistični centar Boke Kotorske i mediteranske kulture, središnji je stožer knjige Jasmine Mihajlović i Milorada Pavića. Dve priče koje počinju na različitim stranama knjige stiču se u jednoj tački, koja čitaocu ne nudi razrešenje u konačnosti i pozitivizmu zemaljskih dana, tačka njihovog susreta je prag književnog beskraja u koji čitaoc uplovljava na početku, iako ga odmah nije svestan. Jasmina i Milorad Pavić svojim rukopisom ne ograničavaju i sužavaju mistični kosmos Kotora, oni ga upravo temom i ključevima lavirinta svojih priča čine beskrajnim.

PRIČA O DUŠI I TELU

999 1992 Prosveta Prica1

 1. Priča o duši i telu. Slojevi i značenja u prozi Milorada Pavića – Beograd, Prosveta, 1992.

 

 1. Dosadna knjiga. Svaštara - Beograd, Dereta, 2019.
 2. 爱情故事的两个版 - Ljubavni roman u dve priče (original: Na obali Hazarskog mora), Šangaј, Džeđing, 2018.
 3. 巴黎之吻 - Pariski poljubac, Šangaj, Džeđing, 2018.
 4. 太阳船上的孩子 - Дете сунчеве барке - (оригинал: Путни албум) Šangaj, Džeđing, 2018.