Novi Heder 2021 001 1

KNJIŽEVNA MAPA SVETA, BALET "HAZARSKI REČNIK" U ESKORIJALU, INTERVJU MIHAJLOVIĆEVE NA SRPSKOM I ENGLESKOM, DANI EVROPSKE BAŠTINE..

Mapa prevođenih pisaca na svetu. Srbiju predstavlja "Hazarski rečnik" Milorada Pavića.

m-pavic-18-09-2021-001

Izvor: https://preply.com/en/d/most-translated-books--lp

HAZARSKI REČNIK" U ČUVENOM ESKORIJALU: Ansambl Narodnog pozorišta gostuje sa baletskom predstavom na festivalu u Madridu

BALETSKA predstava "Hazarski rečnik - Lovci na snove" u izvođenju Narodnog pozorišta gostuje danas u glavnom gradu Španije.

Naš ansambl će u Madridu nastupiti u okviru muzičkog festivala Festival de Verano de Escorial, gde će imati čast da izvedu predstavu u vekovnom sedištu španskih kraljeva - Auditorijumu u Eskorijalu.

Reč je o manifestaciji koja svake godine okuplja umetnike iz celog sveta, a ove 2021, prvi je festival koji je otvorio vrata umetnicima i publici.

Balet "Hazarski rečnik - Lovci na snove "premijerno je izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u maju 2018. godine, prema romanu Milorada Pavića, u režiji Livije Pandur i koreografiji Ronalda Savkovića. Muziku za balet priredio je Miroslav Bako. Ovaj jednočini balet, u koprodukciji Narodnog pozorišta i Madlenijanuma, ujedno, predstavlja i omaž čuvenom slovenačkom i evropskom pozorišnom reditelju Tomažu Panduru (1963-2016) koji je dramsku predstavu "Hazarski rečnik" postavio 2002. godine na sceni beogradskog Sava centra.

Izvor: https://www.novosti.rs/.../hazarski-recnik-cuvenom...

{youtube}UgnHB_Hde-c{/youtube}

*

U intervjuu objavljenom na srpskom i engleskom, datom "Kuriru", Jasmina Mihajlović govori o uspesima knjiga Milorada Pavića u svetu.

JASMINA MIHAJLOVIĆ ZA KURIR: Jedina želja mi je da me sahrane pored mog muža Milorada Pavića!

Neću da prođem kao Vida Crnjanski, koja nije mogla, uprkos mnogim zalaganjima književne zajednice, da bude sahranjena pored Miloša Crnjanskog. Svetogrđe je odvajati ...

 

m-pavic-18-09-2021-003

Interview on English https://www.kurir.rs/.../jasmina-mihajlovic-za-kurir...

JASMINA MIHAJLOVIĆ FOR KURIR: My one wish is to be buried next to my husband, Milorad Pavić!

I dont want to have the fate of Vida Crnjanski, who despite the many efforts of the literary circles couldnt be buried next to Miloš Crnjanski. It is a sacrilege ...

*

U okviru manifestacije Dani evropske baštine 2021.

LEGAT MILORADA PAVIĆA

PROGRAM U TAŠMAJDANSKOM PARKU

Posetioci će moći da čuju priču o spomeniku na Tašu koji je stigao avionom “Mig” iz Bakua, o spomeniku Miloradu Paviću u Moskvi u Aleji svetskih velikana, o “ruskoj” spomen-ploči na Legatu na Dorćolu, i o imenu biblioteke na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu gde je Pavić bio dekan...

  • Mesto: Spomenik Milorada Pavića u Tašmajdanskom parku, okupljanje oko spomenika
  • Termin: 24 . septembar 2021. petak u 18.00 časova i 1. oktobar 2021. petak u 18.00 časova

 *

  • U okviru manifestacije Dani evropske baštine 2021.
  • IZLOŽBA POSVEĆENA MILORADU PAVIĆU autorke Jelene Kesić.
  • Kolaž tekstova i fotografija posvećenih našem uglednom književniku.
  • Od 15. septembra do 15. oktobra 2021.
  • BIBLIOTEKA „LAZA KOSTIĆ“ ČUKARICA
  • Radnim danima 09.00‒19.00 časova.
  • Turgenjevljeva 5 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.