Novi Heder 2021 001 1

NA SAJMU KNjIGA U BEOGRADU OBELEŽENI JUBILEJI MILORADA PAVIĆA

Na tribinama u sali "Ivo Andrić", kao i na štandu Ruske Federacije, obeleženo je sećanje na Milorada Pavića, 90 godina od rođenja 10 godina od smrti, različitim temama i razgovorima.

Svemir Vinaver – Puškinov i Pavićev „Evgenije Onjegin"

Prva tribina iz ciklusa posvećenog izazovima književnih prevoda spojiće dva klasika svetske književnosti čije godišnjice rođenja i smrti obeležavamo tokom cele 2019. godine. O Aleksandru Sergejeviču Puškinu i našem Miloradu Paviću, koji je preveo „Evgenija Onjegina" sa Tanjom Popović, Anom Jakovljević i Kornelijom Ičin razgovaraće Meliha Pravdić.

Književni amarkord – Pavić, unutrašnja strana recepcije

Nakon priče o Miloradu Paviću kao vrsnom književnom prevodiocu, na ovoj tribini će se govoriti o genezi recepcije njegovog književnog opusa kod nas i u svetu. Publika će moći da čuje koliko su geopolitičke promene uticale na tumačenja Pavićevog opusa. U razgovoru učestvuju Milica Mustur i Kristijan Olah, a sa njima će razgovarati Vladan Bajčeta.

Književni amarkord – Deset godina bez Milorada Pavića

Treći razgovor o Paviću biće posvećen piščevom književnom nasleđu. Koliko je „Hazarski rečnik" uticao na spisateljske tehnike i poetike?  Na tribini učestvuju Ala Tatarenko, Aleksandar Jerkov i Boris Bulatović, a sa njima će razgovarati Slađana Ilić.

Književni amarkord – Pavić između nauke i književnosti

Poslednja u nizu tribina posvećenih piscu „Hazarskog rečnika" govoriće se o preplitanju njegovog naučnog i književnog rada.  U razgovoru učestvuju Mihajlo Pantić, Jasmina Mihajlović i Jelena Marićević.  Razgovor vodi Vladimir Papić.

Na štandu Ruske Federacije o recepciji Pavićevog dela u Rusiji i Nemačkoj govorili su: Irina Antanasievič , Milica Mustur, Jasmina Mihajlović. Sa njima je razgovarao Zoran Stefanović.

++++

NA SAJMU KNjIGA U BEOGRADU 2019. IZDANjA PAVIĆA I O PAVIĆU

Izdavačke kuće "Kosmos" iz Beograda i "Nova knjiga iz Podgorice, objavili su prvi put objedinjene romane Milorada Pavića, kao i muški i ženski primerak "Hazarskog rečnika". Jednotomno izdanje sadrži sledeće naslove: Hazarski rečnik, Predeo slikan čajem, Unutrašnja strana vetra, Poslednja ljubav u Carigradu, Unikat i Drugo telo.

Romani-Pavic-korica-otvorena-001

Matica srpska iz Novog Sada je objavila veliki zbornik "Milorad Pavić: Stanovnik svetske književnosti". Reč je o recepciji Pavićevog dela na određenim govornim područjima, zemljama i kontinentima. Urednik je Ivan Negrišorac, a recenzenti Jovan Delić i Petar Pijanović. Izdanje je praćeno obimnom zbirkom fotografija vezanih za temu. Većina fotografija se objavljuje prvi put.

Biblioteka grada Beograda je publikovala zbornik "Pisci o Paviću", čiji je priređivač Mihajlo Pantić.