Novi Heder 2021 001 1

Павић у Грчкој, Русији и Кини

Поводом 30 година од првог издања Хазарског речника (1984) и пет година од смрти Милорада Павића, грчка Елефтеротипија (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) је цео свој октобарски књижевни додатак Библиотеке (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ) посветила овом српском писцу.

У подлистку под насловом Грађевина сфера атинске новине су донеле на четири стране текстове грчких критичара, слике осам преведених Павићевих књига, чланак о успеху Хазарског речника у Кини, одломке из књиге Два лепезе из Галате која је пред изласком из штампе, као и специјално наручени текст за ову прилику од Горана Петровића, насловљен као Акустика сфера.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=450462      

Greece pdf page 001

Руски интернет портал Аргументи и факти (Аргументы и факты) поводом Павићевог рођендана (15.10) објавио је опширан чланак о животу и раду писца, подсећајући на више пута публикована сабрана дела Милорада Павића у Русији. Текст под називом Библиографија уместо биографије потписала је Елена Дудник.

http://www.aif.ru/culture/person/1361379

Недавно је у луксузном кинеском магазину Травел + који је посвећен Балкану изашао текст о Легату Милорада Павића. Београд и Србија су представљени преко Павићевог књижевног дела и његове заоставштине.

http://www.travelplus.cn/journal/2014nian6yuekan/2014/0530/1098.html