Novi Heder 2021 001 1

ОВАЦИЈЕ ОПЕРИ

У Бања Луци је изведена камерна опера композитора Давида Мастикосе, по мотивима текста „Вишња са златном коштицом“ Милорада Павића. Продуцент опере је Соња Ђурић. Интересантно да је либрето заправо дигитално поглавље из романа „Кутија за писање“, које није у самој књизи него се једино може прочитати на интернету, на овој адреси ЛИНК

21 12 2023 000002

Опера је доживела изузетно бурне овације на премијери у Банском двору у Бања Луци. Погледати овде 

21 12 2023 000001

 

21 12 2023 000003

 

21 12 2023 000004

Ево шта је књижевих Ранко Рисојевић и творац првог либрета у БиХ написао о премијери опере „Вишња са златном коштицом“ Милорада Павића:

Синоћни догађај, премијера камерне опере Давида Мастикосе, који је од ове премијере доктор музичке умјетности, композиције, дакле, тај догађај треба забиљежити. А ја волим да будем хроничар свог времена и мјеста. Честитам композитору, му од свег срца. Већ неколико година пратим композиторски рад Давида Мастикосе и одушевљен сам његовим успјесима у свијету. Отишао сам да видим његов докторски рад, камерну оперу "Вишња са златном коштицом" и и због моје везе са Владом Милошевићем, композитором прве БиХ опере "Јазавац пред судом", за коју сам дотјеривао Кочићев текст, па се то назива либрето. Давид Мастикоса је на том путу.

Његова опера дала нам је наш живот на длану, онакав како га је поставио прије Павића његов узор, "Кафка". Шта је ова прича, једна од прича "Кутије за писање" ако не Кафкин "Процес". Такав је почетак, такав је крај. Мастикоса је то осјетио и извавредно извео. У тренуцима потпуне сагласности дувача и солиста, осјећамо потпуно језу и стрепњу. То гледалац осјети у костима. То је наша стрепња, овдашња, не треба ићи даље, мада свијет све више личи на стрепњу чији је врхунац Мунков "Крик". Озрен Прохић је осјетио композиторове идеје као своје и осјећамо ту сагласност у младом ансамблу, од солиста до оркестра.  Треба свакако навести и диригента Душана В. Урошевића, који је изврсно ускладио солисте и оркестар, што није било нимало лако. Још једном, ово је културни догађај ове године, а можда и ове деценије. Треба похвалити и оне који су финансијски помогли овај пројекат. Опера је скупа умјетност, али без ње нема ни културе. Обрадовала ме је и млада публика, којој је свакако блиска ова музика.