Novi Heder 2021 001 1

Спомен-биста Милорада Павића

У Београду, у згради у којој је живео, а где се сада налази његов Легат, откривена је 24. новембра 2015. спомен-биста Милорада Павића. Биста и спомен-плоча, коју је урадио руски вајар Григорије Потоцки, јесте реплика споменика који се налази у Москви у Алеји светских великана (атријум Библиотеке иностране литературе), постављеног од истог аутора још за пишчевог живота, 2009. године.

Otkrivanje biste

Спомен бисту су открили скулптор г. Григорије Потоцки, градоначелник Београда г. Синиша Мали, руски амбасадор у Београду, његова екселенција г. Александар Чепурин и чланови породице Павић, уз присуство челника Скупштине града, Туристичких организација Србије и Београда, чланова САНУ, пријатеља и медија.

Видео-запис:

Малој свечаности испред зграде на Дорћолу, а потом у Легату Милорада Павића, присуствовала је и гђа Јасмина Митровић Марић, саветница Председника Републике и председница за именовање спомен-обележја у Београду.

На спомен-плочи у улици Браће Барух пише да је обележје урађено још 2010. године, поводом годишнице од смрти Милорада Павића (30. новембар 2009). Овом поклону руског скулптора и Русије било је потребно пет година да дође на своје место.

Опширније:

 

 

ИНТЕРВЈУ ЈАСМИНЕ МИХАЈЛОВИЋ РУСКОМ BBC

Поводом шесте годишњице од смрти Милорада Павића и поводом књиге Ј. Михајловић „На обали Хазарског мора“ (Лагуна, 2014), преведене на азерски и грузијски језик, руски BBC који покрива и азербејџански етар, објавио је интервју под насловом Баку је Њујорк из 1001 ноћи.