ЛЕГАТ МИЛОРАДА ПАВИЋА

Легат Милорада Павића који је овај писац оставио свом родном граду Београду, биће први пут отворен за јавност приликом „Дана европске баштине“. Ове године тема манифестације је Даривање и задужбинарство. Павићев Легат чији је оснивач Скупштина града Београда, а старатељ његова супруга, књижевница Јасмина Михајловић, моћи ће да се посети 23, 25. и 27. септембра од 12 до 13 часова. Пријављивање посете се може заказати на свим инфо пултовима Туристичке организације Београда.

Милорад Павић је Београду завештао све своје рукописе, књиге, архиву, библиотеку од више хиљада наслова, писаћи сто из 18. века, као и две уљане слике из истог периода, описане у његовом роману Предео сликан чајем. Посетиоци ће моћи овом приликом да виде простор у којем је писац стварао, преко 300 преведених књига на 36 језика, рукопис Хазарског речника, лична писма и посвете великих светских писаца од Умберта Ека до Роберта Кувера…

Треба подсетити да је Павић аутор двојезичне српско-енглеске монографије Кратка историја Београда, као и збирке Нове београдске приче. Његов споменик се налази у срцу Београда, на Ташмајдану, док је у центру Москве Павићево попрсје постављено на 80-годишњицу његовог живота у Алеји светских писаца и налази се између Дантеа и Џојса.

Ауторска права на Павићеве књиге држи његова супруга, док је град Београд власник поменутих добара.

МИЛОРАД ЖИВИ

FoNetWeb.TV

Tokom proleća 2012. izašlo je prvo posthumno izdanje čuvenog romana Hazarski rečnik u Crnoj Gori kod izdavača Nova knjiga iz Podgorice. U Srbiji za sada nema posthumnih izdanja Pavićevih knjiga iako je prošlo već tri godine od njegove smrti.

O odnosu srpske kulturne sredine prema delu Milorada Pavića videti:

Politika – Pavić u svetu prevođen, u Srbiji zaboravljen

Politika – Uskoro i „džepni” i „luksuzni” Pavić

U Bugarskoj je objavljena zbirka priča Vrata sna, dok je u ediciji Kindl, koja u Americi objavljuje elektronsku knjigu, izašlo tokom aprila četiri naslova na engeskom – Hazarski rečnik, Unutrašnja strana vetra, Poslednja ljubav u Carigradu, Zauvek i dan više – izbor priča, pesama i istoimene drame). Trenutno na Kindlu postoji ukupno sedam prevoda dela Milorada Pavića.

http://www.amazon.com/s/ref=ntt_athr_dp_sr_1?_encoding=UTF8&field-author=Milorad%20Pavic&search-alias=digital-text